FAQ hcgairco.nl

FAQ hcgairco.nl

In deze Frequently Asked Questions (FAQ) vind je de meest gestelde vragen over een airconditioning systeem. We geven uitleg of toelichting van technische termen. Lees meer over de mogelijkheden van een A-merk airconditioner en geniet het hele jaar van jouw airco als klimaatbeheersysteem.

Is een airco een klimaatbeheersysteem?

Jazeker, alle airco's die hcgairco.nl aanbiedt zijn warmtepompen en hiermee kan je koelen of verwarmen! Hierdoor heb je het hele jaar door plezier van je airco.

Kan ik met mijn airco goedkoper verwarmen?

Ja! Een CV ketel zet 100% gebruikte energie om in 100% warmte. Echter, een airconditioner gebruikt de warmte uit de lucht waardoor het 25% energie gebruikt om 100% warmte af te geven.

Wat is Inverter Technologie?

Vroeger waren er twee standen op een airconditioner: aan of uit. Dat betekend aan op maximaal vermogen en bij de gewenste temperatuur ging de airco uit. Bij een snelle stijging van de temperatuur sloeg de airco weer aan. Hierdoor waren er veel temperatuurverschillen met hoge energiekosten.

Met de Inverter Technologie is hier een einde aan gekomen. Nu bieden de airco’s het koelvermogen aan op het niveau wat gewenst is. Hierdoor is de temperatuur constant en stabiel en de buitenunit veel stiller omdat het niet constant op maximaal vermogen hoeft te werken. Bovendien is een vaste airconditioner hierdoor zeer energiezuinig in werking wat een besparing is voor het milieu, de energiekosten en jouw portemonnee!

Waarom heb ik een onderhoudscontract nodig?

 • Je voldoet hiermee aan de garantievoorwaarden gesteld door de leverancier. Namelijk dat er jaarlijks door een erkend bedrijf aantoonbaar onderhoud is gepleegd. Dus alleen zo heb je de volledige fabrieksgarantie op alle onderdelen;
 • Je voorkomt eventuele problemen van milieutechnische aard en je voldoet als eindgebruiker aan de wettelijk gestelde gedragsregels voor het gebruik van koudemiddel;
 • Door jaarlijks onderhoud is de kans op lekkage of technische storingen heel klein dus voorkom je onnodige kosten;
 • Op deze manier blijft je airco zijn duurzame en energiezuinige werking houden waardoor het energieverbruik zeer laag is en de opbrengst hoog. Ook op de lange termijn;
 • Voor een goede luchtverdeling is onderhoud ook belangrijk. Het reinigen en juist afstellen van de luchtuitblaas lamellen draagt bij aan een optimale verspreiding van de lucht op lange termijn;
 • Goed onderhoud draagt bij aan de levensduur van jouw airco.

Wat is een vaste airconditioner ofwel single-split airconditioner?

Een vaste airconditioner, ook wel een single-split airconditioner genoemd, bestaat uit 2 delen; een binnendeel wat een wandmodel, vloermodel of plafondmodel kan zijn en één buiten unit. Het houdt de temperatuur en luchtvochtigheid op een constante en aangename temperatuur ondanks dat het buiten onaangenaam warm of koud is. Ook de lucht kan hiermee gezuiverd worden door het gebruik van bepaalde filters. Deze filters kunnen nare luchtjes, bacteriën en stofdeeltjes uit de lucht zuiveren of neutraliseren. 

Bovendien kan je met een vaste airconditioner zowel koelen als verwarmen. Zo kan het traditionele verwarmen eventueel vervangen worden. Hiermee bespaar je op jouw energieverbruik wat een besparing in je portemonnee oplevert.

Een single split airco is geschikt voor één ruimte tot 130m². Hoe groter de ruimte hoe hoger het koelvermogen moet zijn om de gewenste temperatuur te bereiken.

Waarom kiezen voor hcgairco.nl?

Omdat hcgairco.nl van mening is dat een airconditioning systeem voor iedereen toegankelijk moet zijn. Daarom is onze website zo gemaakt dat we je eenvoudig en snel een passend airco advies tonen. Daarna leggen we kort en bondig uit wat je van dit merk, model en uitvoering kunt verwachten en waarin het zich onderscheid. 

Ook:

 • bieden we de scherpste airco tarieven aan inclusief BTW én montage;
 • leveren uitsluitend A-merk airconditioners die kwaliteit en duurzaamheid waarborgen met energielabel vanaf A t/m A+++;
 • heb je standaard 5 jaar fabrieksgarantie*  (* met een onderhoudscontact is de garantie periode gewaarborgd).
 • regel je alles online, mocht je toch liever een inspectie wensen dan doet hcgairco.nl dat voor je.

Wat betekent S.E.E.R en S.C.O.P waarde?

Deze afkorting S.E.E.R. staat voor Energy Efficiency Ratio. Dit is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan koelen. De S staat voor seizoen waarbij de invloed van het energieverbruik over een heel seizoen is meegenomen!

Dus hoe hoger de SEER waarde, hoe minder elektriciteit de airconditioner verbruikt en je bespaart op de energiekosten.

De afkorting S.C.O.P. staat voor Coefficient of Performance. Dit is een waarde die aangeeft hoe efficiënt een airco kan verwarmen. Ook hier staat de S voor seizoen waarbij de invloed van het seizoen in is verwerkt.

Dus hoe hoger de SCOP waarde, hoe energiezuiniger deze airconditioner verwarmt waardoor jij bespaart.

Is een airco systeem zuinig in verbruik?

Alle A-merk airconditioners zijn zeer zuinig in verbruik en hebben daarom ook allemaal het energielabel A tot A+++. En hoe hoger de S.E.E.R. en S.C.O.P. waarde, hoe zuiniger de airconditioner zijn werk doet.

Naast koelen kunnen ze ook allemaal verwarmen en dat is zelfs zuiniger dan met een CV-systeem!

Kortom, het is het overwegen waard om met een airconditioner het traditionele verwarmen te vervangen en zo een besparing van jouw energiekosten te realiseren.

Wat zijn de voordelen van een vast airconditioning systeem?

Er zijn vele redenen op te noemen waarom je voor een vast airconditioning systeem kan kiezen, we hebben een aantal voor je weergegeven:

 • Omdat je een aangename constante temperatuur het hele jaar door wilt, dus een maximaal comfort;
 • Omdat je graag energiezuinig wilt koelen en verwarmen in 1 systeem;
 • Omdat je aanzienlijke wilt besparen op jouw energiekosten;
 • Een aangenaam constant klimaat bevordert de concentratie en productiviteit tijdens werken of studeren;
 • Genieten van een goede nachtrust zodat je uitgerust en fris kunt opstaan;
 • Jouw klanten verblijven langer in je winkel of restaurant met een aangename temperatuur;
 • Het is duurzaam, energiezuinig en een besparing in je portemonnee;
 • De luchtvochtigheid wordt het hele jaar gereguleerd;
 • Met de luchtreinigingsfilters adem je een schone, gezuiverde lucht in. Dus weg met nare luchtjes, pollen en bacteriën.

Benieuwd wat voor jou de beste airco oplossing is? Vul snel je gegevens in in de rekentool en hcgairco.nl toont direct alleen die airconditioners die hiervoor geschikt zijn!

Kan ik meerdere binnen delen aansluiten op 1 buiten unit?

Jazeker dat kan, je kunt meerdere binnen delen op 1 buiten unit aansluiten (max 5 op 1 buitenunit). Het is de ideale oplossing voor meerdere ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan diverse slaapkamers. Per ruimte kan je uiteraard de unit bedienen en dus een temperatuur instellen. Op onze website kan je gemakkelijk aangeven om hoeveel ruimtes het gaat. Hcgairco.nl geeft je hierna direct de passende optie(s).

Waar is de buiten unit het best te plaatsen?

 • Op een platte ondergrond, bijvoorbeeld een plat dak of op de grond;
 • Aan een rechte muur middels 2 steunen is de buitenunit ook op te hangen;
 • De locatie van de buitenunit moet veilig bereikbaar zijn;
 • Vanaf de plek waar de buiten unit komt moet een elektra aansluitpunt aanwezig is binnen een straal van 3 meter. Mocht dit niet het geval zijn dan is er extra materiaal nodig met meer werkzaamheden. Dit is niet in een standaard montage opgenomen.

Welke airco is het beste geschikt voor mijn ruimte(s)?

De meest geschikte airco voor jou is volledig afhankelijk van jouw wensen en jouw ruimte(s). Om dat snel inzichtelijk te maken hebben we een eenvoudige rekentool. Daarmee bereken je eenvoudig de de capaciteit voor jouw ruimte(s) en geef je jouw wensen op. Klik hier om naar onze rekentool te gaan.

Wat is er inbegrepen in een standaard installatie?

Wij willen een zo compleet mogelijke prijs bieden voor onze airco systemen + installatie. Zo weet jij als klant altijd waar je aan toe bent en zijn er geen verrassingen achteraf.
Hieronder zetten wij voor de duidelijkheid nog even uiteen wat er nu allemaal inbegrepen is in jouw aankoop en de daarbij behorende installatie:

 • De airco systemen die je zelf hebt geconfigureerd in onze rekentool, of die voor jou geadviseerd zijn door een van onze collega’s;
 • Standaard opstelbalken waar de buiten unit op kan komen te staan;
 • De monteur(s) die kom(en)t installeren (werkuren en reiskosten);
 • De leidingen voor het binnen- en buitenwerk (ongeacht het aantal meters);
 • De standaard witte of roomwitte kabelgoten voor het binnen- en buitenwerk (ongeacht het aantal meters);
 • Het boren van de gaten voor de leidingen in (buiten)muren, mits geen beton.

Onderstaande is niet inbegrepen en kan in sommige gevallen direct aangeschaft worden via de bestelling op onze website, of wordt apart opgenomen in de offerte dan wel gefactureerd:

 • Muurbeugel(s) wanneer de buiten unit(s) aan de muur bevestigd moet(en) worden;
 • Trilling dempende bigfoots (bijvoorbeeld bij installatie op een aanbouw of dakkapel);
 • Condenspomp(en);
 • Huur hoogwerker* (in elke vorm, denk aan; aanhangerhoogwerker, traplift, steiger, hijskraan, etc.) bij werken hoger dan de eerste verdieping, op plekken die met een enkele ladder niet bereikbaar zijn of bij lastig bereikbare plekken;
 • Huur materiaallift indien de monteur een unit moet tillen die zwaarder is dan 23 kilo;
 • Andere dan de standaard wit of roomwit gekleurde kabelgoten;
 • Bijzondere goten zoals bijvoorbeeld koper of zink;
 • Boren door betonnen (buiten)muren;
 • Maken van (een) dakdoorvoer(en);
 • Elektrotechnische werkzaamheden, denk aan het aanleggen van een stroompunt of extra groepen in de meterkast.

Dergelijke extra kosten worden altijd pas na overleg en goedkeuring toegevoegd. Twijfel je of je iets extra’s nodig hebt, neem dan vooral contact met ons op voor advies. Daar de prijzen kunnen variëren, is het onmogelijk die hier op te nemen. Wil je weten hoe hoog de extra kosten zijn, vraag dit dan na bij een van onze collega’s.

* De huur van een hoogwerker of materiaallift kan via ons, maar je bent vrij om er zelf een te huren! Let wel op dat dit dan altijd gaat om een goedgekeurd object van een erkend (verhuur)bedrijf. Het staat onze monteurs altijd vrij om, wanneer het om onveilige objecten blijkt te gaan, zelf alsnog een object te huren waarbij de kosten op de klant verhaald worden.

Geen antwoord op jouw vraag?

Staat het antwoord op jouw vraag hier niet bij? Neem dan voor andere vragen contact met ons op via telefoonnummer 085 - 040 2199 of e-mail info@hollandclimategroup.nl

 

 

Stel zelf je eigen airco samen

1
2
3

Gebruik onze rekentool om in drie stappen het beste systeem te kiezen voor jouw ruimte(s) en plan direct een installatie in.

Contact

Wil jij weten welk systeem het beste geschikt is voor jouw ruimte(s) of wil je persoonlijk advies? Gebruik dan onze rekentool of neem contact op met hcgairco.nl